top of page
ΙΕΚ-ΕΝΩΣΗ-ΣΗΜΑ.png

Μουσικοκοθεραπεία

Δια Ζώσης και Εξ Αποστάσεως

Διεθνής Πιστοποίηση
gatehouse-awords.png
Σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.

Σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.

Τομέας Σπουδών:

Παιδαγωγικά

Το πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας είναι ένα διετές (4 εξάμηνα) εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου (Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.). Στόχος του είναι να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αξιοποίηση της μουσικής ως θεραπευτικό εργαλείο σε διάφορα πλαίσια, όπως η ψυχική υγεία, η ειδική αγωγή και η αποκατάσταση.

Το πρόγραμμα παρέχει τόσο θεωρητική εκπαίδευση όσο και πρακτική άσκηση στο Μουσικοθεατρικό Τμήμα ΑμεΑ του Ε.Κ.Ε.Ι.Μ., προσφέροντας στους συμμετέχοντες ολοκληρωμένη εμπειρία και επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της μουσικοθεραπείας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διδάσκονται βασικά φαινόμενα της ψυχοπαθολογίας που βοηθούν στην αξιολόγηση και διάγνωση του εκάστοτε κλινικού περιστατικού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αφού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει διαπιστωθεί ότι η μουσική έχει μεγάλα οφέλη για τα άτομα αυτά.
Παράλληλα, οι φοιτητές στο πρόγραμμα διδάσκονται βασικές αρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας, αφού το ανθρώπινο ασυνείδητο είναι μεταξύ άλλων και ένας συναισθηματικός, ηχητικός χάρτης που ρυθμίζει τις μεταγενέστερες γλωσσικές και μουσικές εμπειρίες.

Που απευθύνεται

Το πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές των τομέων:
• Εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς που θέλουν να ενσωματώσουν τη μουσική ως εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
• Ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές που επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως θεραπευτικό μέσο στην εργασία τους.
• Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσικοθεραπεία για τη βελτίωση των επικοινωνιακών και κινητικών δεξιοτήτων των θεραπευόμενων.
• Μουσικούς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε κλινικά και θεραπευτικά πλαίσια.
• Επαγγελματίες στον χώρο της αποκατάστασης και ειδικής αγωγής που θέλουν να ενισχύσουν τις θεραπευτικές τους πρακτικές με τη χρήση μουσικοθεραπευτικών τεχνικών.
• Φοιτητές ψυχολογίας, παιδαγωγικών, μουσικών σπουδών ή άλλων συναφών κλάδων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδίκευση στη μουσικοθεραπεία.

Ο σκοπός του προγράμματος Μουσικοθεραπείας είναι να διδάξει στους συμμετέχοντες πώς η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για τη βελτίωση των γνωστικών, συναισθηματικών και σωματικών λειτουργιών σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ειδικότερα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη χρήση της μουσικοθεραπείας για άτομα με αναπηρίες, ψυχικές διαταραχές, αλλά και σε περιπτώσεις αποκατάστασης από σωματικές παθήσεις ή τραυματισμούς.

Η μουσικοθεραπεία έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, ψυχώσεις και νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, προσφέροντας τους σημαντική υποστήριξη στην καθημερινότητά τους.

Διάρκεια Προγράμματος: 4 εξάμηνα (1 φορά την εβδομάδα - 3 ώρες)

Τι θα μάθω:

Πλήρης εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία: Το πρόγραμμα προσφέρει ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, συνδυάζοντας τις βασικές αρχές της μουσικοθεραπείας με ψυχολογικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της ψυχικής κατάστασης των θεραπευόμενων.

Δυνατότητα πρακτικής άσκησης: Στο τελευταίο εξάμηνο, οι συμμετέχοντες μπορούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο Μουσικοθεατρικό Τμήμα ΑμεΑ του Ε.Κ.Ε.Ι.Μ., αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία από την εφαρμογή της μουσικοθεραπείας σε πραγματικά κλινικά πλαίσια.

Επαγγελματική πιστοποίηση: Οι απόφοιτοι του προγράμματος λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης από το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ., με δυνατότητα πιστοποίησης από τον διεθνή φορέα GATEHOUSE Awards, προσφέροντάς τους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Συνολική ανάπτυξη δεξιοτήτων: Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, ομαδικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τη μουσική για την ενίσχυση της έκφρασης, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης των γνωστικών και συναισθηματικών ικανοτήτων των θεραπευόμενων.

Αποτελεσματική εφαρμογή της μουσικοθεραπείας: Το πρόγραμμα καλύπτει εφαρμογές σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και νευρολογικά προβλήματα, παρέχοντας πρακτικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική χρήση της μουσικοθεραπείας σε κλινικά πλαίσια.

Παροχή Πιστοποίησης

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, χορηγείται Βεβαίωση Επιμόρφωσης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης της Εκπαιδευτικής Ένωσης, πιστοποιημένου από τον ΕΟΠΠΕΠ, επίσημο φορέα του Υπουργείου Παιδείας.
Παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης της επιμόρφωσης και από τον Βρετανικό Φορέα Πιστοποίησης με την κατάθεση πτυχιακής εργασίας στο τέλος του διετούς εκπαιδευτικού κύκλου.

Μέθοδος:

Δια Ζώσης και Εξ Αποστάσεως

Διάρκεια:

Διετές Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Μουσικοκοθεραπεία

Δομή Προγράμματος

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μιχάλης Τόμπλερ
1. Ορισμοί και προϊστορία
2. Μουσική και αναπηρία
3. Μουσική ειδική αγωγή και θεραπεία
4. Μέσα μουσικής έκφρασης και επικοινωνίας
5. Δραστηριότητες και μουσικά δείγματα
6. Φωνή – Σώμα – Μουσικά όργανα
7. Ήχος και μουσική
8. Ορολογία και βιβλιογραφία

Στοιχεία παρουσίασης μαθημάτων:
• Ενεργητική συμμετοχή όλων για να ανακαλύψουμε τους τρόπους και τις μεθόδους προσέγγισης, αγωγής και θεραπείας μέσα από τη μουσική, την κίνηση και τους ήχους. Περιλαμβάνεται η παρουσίαση όλων εκείνων των στοιχείων και δραστηριοτήτων που απαιτούνται, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικότητα τη μουσική, στις ομάδες τους, τόσο ως ένα επιπλέον μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, όσο και ως μέσο ανάπτυξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων των παιδιών.
• Αποσπάσματα (video) παραδειγμάτων και σχολιασμός τους.
• Πληροφορίες για τις εφαρμογές, την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τις σπουδές και τον επαγγελματικό τομέα αυτού του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
• Ενδιαφέροντα ερωτήματα και θέματα:
• Κλινική μουσική πράξη
• Παιχνίδια και δραστηριότητες
• Ακρόαση – Εκτέλεση – Ερμηνεία μουσικών που πηγάζουν σε μια εκπαιδευτική ή/και θεραπευτική διαδικασία (κυρίως αυτοσχεδιασμοί)
• Δείγματα και παραδείγματα
• Μέσα μουσικών παρεμβάσεων (φωνή-σώμα-όργανα)
• Συναισθήματα και νοητικές επεξεργασίες
• Στόχοι και μέθοδοι
• Αυτοσχεδιασμός – Διαφορετικές προσεγγίσεις – Μουσικά ιδιώματα
• Από τη θεωρία στην πράξη – Εφαρμογές
• Πρακτική – Εργασία

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Γιώργος Μπανιώκος
Η μουσική μπορεί να εκφράσει πράγματα και συναισθήματα που ο έναρθρος Λόγος συνήθως αδυνατεί να συμβολοποιήσει.
Σε ένα πρόγραμμα μουσικοθεραπείας οι διάφορες μουσικοθεραπευτικές τεχνικές, οι οποίες διδάσκονται, χρειάζεται να πλαισιώσουν από βασικές γνώσεις ψυχολογίας.
Οι γνώσεις αυτές θα αποτελέσουν τα συμπληρωματικά εκείνα θεωρητικά εργαλεία με τα οποία ο εκπαιδευόμενος θα μπορέσει να κατανοήσει εις βάθος την ψυχική δομή του θεραπευόμενου και παράλληλα θα του επιτρέψουν να διαμορφώσει τη θεραπευτική εκείνη συμμαχία που είναι απαραίτητη για την ομαλή έκβαση της θεραπείας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ευεργετική επίδραση της μουσικοθεραπείας
• σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού,
• σε άτομα με νοητική υστέρηση,
• σε άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες,
• σε ορισμένες ψυχώσεις,
• σε ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Πρακτική Άσκηση
Στο τελευταίο εξάμηνο, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο Μουσικοθεατρικό Τμήμα ΑμεΑ του Ε.Κ.Ε.Ι.Μ., αποκτώντας άμεση εμπειρία σε κλινικό πλαίσιο.

Πιστωτικές μονάδες ECVET

Σε όλα τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Εκπαιδευτική Ένωση Κ.Δ.Β.Μ.» απονέμονται πιστωτικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ECVET. Αναλυτικότερα, παρέχεται 1 μονάδα ECVET ανά 12 ώρες επιτυχούς δια ζώσης ή εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Για τα ECVET παρέχεται συμπλήρωμα πιστοποιητικού.
Το European Credit system for Vocational Education & Training (ECVET) είναι ένα σύστημα για την αναγνώριση, συγκέντρωση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Εισήχθη το 2009 με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/C 155/2.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Επικοινωνίας για άμεση προσωπική ενημέρωση

Με ενδιαφέρει να ενημερωθώ προσωπικά για τον ακόλουθο τίτλο σπουδών:

Προτιμώμενες ώρες επικοινωνίας
Διεθνής Πιστοποίηση
gatehouse-awords.png
bottom of page